Facebook

Beroeps­arbeids­ongeschiktheid of passende arbeid

Bij een AOV kun je kiezen om te verzekeren op basis van beroep­sarbeidsongeschiktheid of passende arbeid Het grote verschil van deze criteria zit hem in de hoogte van de premie en of u verplicht kunt worden gesteld om passend werk te accepteren in geval van gedeeltelijke arbeids­ongeschiktheid.

Met passende arbeid kun je door de verzekeraar verplicht worden gesteld om een vervangende functie buiten je eigen bedrijf te accepteren in geval van gedeeltelijke arbeids­ongeschiktheid. Deze bepaling wordt door verschillende criteria beoordeeld: in hoeverre je nog in staat bent werk te verrichten, werkzaamheden op basis van je opleiding en vroegere werkzaamheden, en de vraag of andere beroeps­werkzaamheden in redelijkheid van je verlangd kunnen worden.

Wanneer je de AOV kiest op basis van beroeps­arbeids­ongeschiktheid, houdt dit kortweg in dat de mate van arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld op basis van je huidige beroep.

Bij AOVzelfregelen word je verzekerd op basis van beroeps­arbeids­ongeschiktheid, omdat dit een betere dekking biedt dan op basis van passende arbeid.