Facebook

Helft ondernemers overschat premie arbeidsongeschiktheids­verzekering

Bijna de helft van de ondernemers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) schat de premie voor zo’n verzekering te hoog in. Daardoor is deze groep minder geneigd een dergelijke verzekering af te sluiten, meldt verzekeraar Reaal donderdag naar aanleiding van het jaarlijkse onderzoek onder mkb’ers.

Ongeveer de helft van de respondenten (47 procent) heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Van die groep denkt 44 procent dat een AOV meer dan 300 euro netto per maand kost, terwijl die in de praktijk vaak stukken goedkoper is.

Van de ondernemers die wel een AOV hebben, betaalt 12,7 procent netto minder dan 100 euro per maand. 20,4 procent van de verzekerden betaalt tussen de 100 en 200 euro en 26,1 procent betaalt 200 tot 300 euro.

58 procent van de onverzekerden zegt geen AOV te nemen vanwege de kosten. 44 procent van de onverzekerde groep denkt dat een AOV niet aftrekbaar is in de aangifte inkomstenbelasting, terwijl dat wel zo is.

Ongeveer een kwart van de ondervraagde ondernemers (22 procent) zegt zelf voldoende middelen te hebben om het inkomensverlies op te vangen. Maar liefst een op de vijf ondervraagden zonder verzekering heeft er geen vertrouwen in dat de verzekeringsmaatschappij bij arbeidsongeschiktheid daadwerkelijk uitkeert.

‘Zzp’ers schatten de premie twee tot drie keer te hoog in’

Arjen Vrolijk van ZZP Nederland herkent de uitkomsten over de aannames van ondernemers volledig. “We zijn al jaren bezig met dit thema, en zien steeds terug dat zzp’ers de premie zelfs twee tot drie keer te hoog inschatten.”

“De perceptie dat de AOV veel te duur is én niet uitbetaalt. Dat is jammer”, zegt Vrolijk. “Het inkomensrisico is namelijk groot: mensen kunnen tot hun pensioen tonnen mislopen als ze zich niet verzekeren en arbeidsongeschikt raken. En dat terwijl je voor gemiddeld 200 tot 250 euro bruto een AOV hebt, waarbij je ook nog zo’n 40 procent van de belasting kunt aftrekken.”

Volgens de ZZP Nederland-woordvoerder kunnen ondernemers verder kritischer kijken naar het bedrag waarvoor ze zich verzekeren. “Het uitgangspunt is vaak automatisch om voor 70 tot 80 procent van het huidige inkomen te verzekeren, terwijl een lager bedrag veelal ook volstaat. Wij adviseren dan ook: bereken wat jouw tekort is als je inkomen wegvalt, en pas daar de AOV op aan.”