Facebook

Kabinet trekt miljarden uit voor bedrijven, ook hulp voor zzp’ers

Het kabinet neemt verregaande maatregelen om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Een groot deel gaat naar werkgevers die hun personeel niet meer kunnen betalen, ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) krijgen financiële hulp. Hoeveel het kabinet precies voor het noodpakket uittrekt, is niet duidelijk. Voor de komende drie maanden gaat het om 10 tot 20 miljard euro.

Dat maken ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken) dinsdag bekend.

De bewindslieden wilden vooral vertrouwen uitstralen. “We doen wat nodig is”, zei Wiebes. Hoekstra: “Dit zijn uitzonderlijke tijden, die vragen om uitzonderlijke maatregelen.” Koolmees benadrukte dat dit kabinet “alles op alles zet” zodat mensen hun baan en inkomen behouden.

Er kwam daarom in navolging van afgelopen donderdag, toen een eerste pakket aan maatregelen werd gepubliceerd, een veel groter noodpakket.

Over de precieze omvang liet Hoekstra zich niet uit, maximaal 20 miljoen voor de komende drie maanden. “We hebben de budgettaire ruimte”, zei hij in een toelichting. Na dit kwartaal is het nog enkele maanden vol te houden. “Mocht het onverhoopt veel langer duren, dan moeten we de bakens verzetten”, aldus Hoekstra. Hij had al met zijn Europese collega’s afgesproken dat er flexibel met de Brusselse normen kan worden omgesprongen.

Hulp voor bedrijven met werknemers die thuiszitten door corona

Als eerste is er de bestaande werktijdverkorting, kortweg een maatregel waarbij de overheid een deel van het salaris van een werknemer betaalt bij werkuitval.

Normaal krijgt het ministerie van Sociale Zaken zo’n tweehonderd aanvragen binnen, nu staat de teller op 78.000 bedrijven. Dat kunnen de oude systemen niet aan, de site voor het aanvragen ervan ligt al dagen plat, daarom komt er een nieuwe vorm die de toestroom wel aan kan: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

De overheid betaalde 75 procent van de loonkosten, dat wordt verhoogd naar maximaal 90 procent voor drie maanden. Koolmees stelt als voorwaarden dat werkgevers geen werknemers mogen ontslaan en dat het loon volledig wordt doorbetaald.

De regeling geldt ook voor werknemers met een flexibel contract en voor oproepkrachten.

Zzp’ers kunnen uitkering krijgen voor drie maanden

De zzp’ers die in financiële nood komen door het coronavirus, kunnen bij hun gemeente een uitkering aanvragen die het inkomen aanvult tot het sociaal minimum, dat is bijstandsniveau. Koolmees beloofde dat zelfstandigen zonder al teveel administratie zo’n uitkering kunnen aanvragen voor drie maanden die zij niet hoeven terug te betalen.

Juridisch moet er nog het een en ander worden geregeld, dus Koolmees vroeg nog even om geduld. “Meld je niet morgen aan bij het gemeenteloket, want dan is er nog geen regeling”, zei de bewindsman.

4.000 euro voor bedrijven die direct worden getroffen

Ondernemers die direct door de coronamaatregelen in de problemen komen, zoals de horeca, cultuursector en reisbranche, kunnen eenmalig 4.000 euro krijgen voor de komende drie maanden. De precieze voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt, er moet bijvoorbeeld worden gekeken of dit geen illegale staatssteun is. 

Daarnaast krijgen zij voor de komende drie maanden uitstel van het betalen van hun belastingen. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). De invorderingsrente gaat van 4 naar bijna 0 procent. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen worden helemaal geschrapt.

Het kabinet wil zo dat “gezonde bedrijven deze crisis doorkomen”, zei Wiebes.

Voor bedrijven die direct in geldnood komen, komt het kabinet met extra middelen. Dit zit vooral in het garant staan voor leningen zodat ondernemers makkelijker bij banken kunnen aankloppen voor kredieten.

Hoekstra: ‘Dit gaat piepen en kraken’

Het zullen niet de laatste maatregelen zijn, benadrukten de bewindslieden. Er zullen ook steeds aanpassingen worden gemaakt als de situatie daarom vraagt. Alles is erop gericht om banen te behouden en de economie te steunen.

Maar ook met die bedoelingen word het voor sommige bedrijven moeilijk, waarschuwde Hoekstra tenslotte. “Dit gaat piepen en kraken en er zullen ondernemingen zijn die dit niet weten voort te zetten.”