Facebook

Paardentrainer draait ook op voor onderzoekskosten na fraude met Movir-aov

Een frauderende paardentrainer uit Doetinchem moet enkele tienduizenden euro’s extra neertellen nu de rechter heeft vastgesteld dat de man ten onrechte is vrijgesteld van het betalen van premie aan Movir en dat de verzekeraar ook nog eens onnodig onderzoekskosten heeft gemaakt.

Bovenop de terug te betalen uitkering van € 180.000 komt nog eens een bedrag van 37 mille voor de kosten die de verzekeraar onnodig heeft gemaakt. Tevens draait de man op voor  duizenden euro’s aan juridische kosten en wettelijke rente, waarmee het totaalbedrag op ruim € 220.000 uitkomt.

Niet werken door overbelaste knie

De Doetinchemmer meldde zich in augustus 2009 arbeidsongeschikt bij Movir. Vanwege zijn overbelaste knie zou hij bijna niets meer kunnen. Pas eind 2015 werd duidelijk dat de man  met de AOV had gefraudeerd toen Reaal hem betrapte op fraude met een WA-verzekering. Daarvoor is de man tot 240 uur dienstverlening veroordeeld.

Man wendt arbeidsongeschiktheid jarenlang voor

Jarenlang heeft de man voorgewend dat hij arbeidsongeschikt was. Echter bleek – nadat eind 2015 onderzoek werd ingesteld na de fraudemelding van Reaal – dat de hij al sinds het moment dat hij zich volledig arbeidsongeschikt meldde in 2009 hij alle werkzaamheden op zijn bedrijf zelf verrichtte, zoals het opleiden van paarden, de in- en verkoop van fokmerries, africht- en handelspaarden. Hij verscheen zelfs enkele dagen na de arbeidsongeschiktheidsmelding op een springconcours, waar hij zelf op een paard plaatsnam.

Uitkering moet worden terugbetaald

In het najaar van 2019 bepaalde de rechtbank Gelderland al dat de man de uitkering die hij jarenlang ontving moet terugbetalen. Movir vorderde echter ook nog eens ruim € 37.000 aan onterechte premievrijstelling en onderzoekskosten. De rechtbank vroeg tijdens een zitting in januari aan de verzekeraar deze kosten nader te specificeren.

Was al direct sprake van misleiding

Hierbij was het vooral van belang dat de verzekeraar kon aantonen dat al op het moment dat de paardentrainer zich arbeidsongeschikt meldde sprake was van misleiding. Hierin slaagde Movir. Hoewel de man ontkende, heeft hij zeer kort na de de arbeidsongeschiktheidsmelding zelf deelgenomen aan een concours, wat onder meer voor de rechtbank reden is om de extra kosten voor rekening van de paardentrainer te laten komen.