Facebook

Zzp-organisaties boos om kabinets­plannen, schrijven manifest

Beeld van de Dag van de zzp'er van ZZP Nederland.

Stichting ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers zijn niet te spreken over de plannen die het kabinet voor zzp’ers heeft. De voorgestelde verlaging van de zelfstandigenaftrek en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering mogen wat hen betreft de prullenbak in. “Daarmee help je mensen steeds verder de vernieling in. Dit is heel inconsistent beleid.”

Nadat bronnen aan RTL Nieuws meldden eind augustus meldden dat de zelfstandigenaftrek verlaagd wordt van 7280 naar 5000 euro gaat lieten de organisaties al van zich horen. Het kabinet is onbetrouwbaar en heeft geen langetermijnvisie, schreven ze op hun websites.

‘Manifest is punt op de horizon voor werkenden’

Die langetermijnvisie overhandigden ze precies een week voor Prinsjesdag aan het kabinet, de Sociaal Economische Raad en de ministeries van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

“Het manifest is een punt op de horizon en we hopen dat het kabinet maatregelen in die richting treft”, legt Margreet Drijvers, directeur van PZO uit. Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland scharen zich erachter.

Rechtszekerheid, arbeidsongeschiktheid en lage inkomens

Met het manifest willen de organisaties “een stevige verbouwing” van het huidige werkstelsel. “Bekijk zaken in samenhang en organiseer het zo dat iedereen een plek krijgt in de samenleving”, zegt Drijvers. Rechtszekerheid, een publieke basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid en meer perspectief voor mensen die weinig verdienen zijn de hoofdpunten uit het manifest.

Zo zouden mensen die door het UWV vanuit een WW-uitkering ondernemer zijn geworden maar te weinig verdienen – of het zelfstandigen met of zonder personeel zijn – de mogelijkheid moeten krijgen om hun WW-uitkering weer terug te krijgen met begeleiding naar een baan. “Maar één maatregel op één groep is niet te regelen, want de problematiek is weer anders”, zegt Drijvers.

‘Eén maatregel op één groep is niet te regelen’

Ook het door minister Koolmees voorgestelde minimumtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur is “een mooi streven, maar niet het middel”. “Een tarief is voor een ondernemer een middel om werk te doen en opdrachten binnen te halen.”

Kabinet wil zelfstandigenaftrek verlagen

De zelfstandigenaftrek was ooit bedoeld voor het verlagen van de inkomstenbelasting, als tegemoetkoming voor het regelen van pensioen en sociale verzekeringen. Vakbonden vonden het niet eerlijk, maar belangenbehartigers van zelfstandigen en zzp’ers vinden nu dat deze groep de rekening moet betalen. Met de verlaging wordt de loonheffingskorting namelijk verhoogd, waar mensen in loondienst weer van profiteren.

De versobering van de aftrek was al aangekondigd in het regeerakkoord van Rutte III en moet het verschil tussen flex en vast verminderen, de verlaging gaat alleen sneller dan gepland.

Petitie tegen korting op zelfstandigenaftrek

Zelfstandigen Bouw en Zelfstandige Professionals startten 30 augustus een petitie om de voorgestelde vermindering op de zelfstandigenaftrek te stoppen. De teller staat inmiddels op ruim 7000 handtekeningen. Van de in totaal 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland vindt Drijvers dat geen groot aantal, maar ze ondersteunt de actie wel. “We zeggen ook niet dat het slecht is, maar we denken meer te bereiken met het manifest dan een petitie alleen.”

Johan Tienstra (43) uit Poederoijen in Gelderland zag de petitie op Facebook en besloot te reageren. Bij zijn ondertekening schrijft hij: “Ik teken omdat ik zelf ondernemer ben en ik meer zie in belasting terugdraaien naar 6 en 17 procent om de koopkracht weer omhoog te krijgen. En verlagen van de ziektekosten.”

Vroeger was hij horeca-ondernemer met een café met 350 vaste klanten, sinds enkele maanden heeft hij een technisch ondersteuningsbedrijf. Lastenverlaging is zijn oplossing: “Mensen moeten hun portie inleveren. Alles wordt duurder. De Albert Heijn berekent die extra drie procent btw gewoon door.”

Het verhogen van de belastingen tijdens de crisis was hem tegen het zere been. “Als mensen al minder te besteden hebben moet je niet de lasten maar de koopkracht verhogen. Ook de zorgkosten gaan elk jaar omhoog, dat helpt ook niet mee.”

Tienstra heeft ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waar hij per maand ruim 500 euro voor betaalt. De in het manifest voorgestelde basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid ziet hij wel zitten. “Als ondernemer moet je jezelf wel beschermen en je bent inderdaad niet zomaar arbeidsongeschikt, maar als er iets gebeurt en je kunt een paar maanden niet werken, mis je wel inkomen.” Hij onderzoekt nu een lagere premie. “Het is een behoorlijke bedrag. Maar als er iets gebeurt en je hebt niets, dan kun je jezelf wel voor je kop slaan.”